Облекчават се условията по кредите на програмата Програма за гарантиране на безлихвени

...
Облекчават се условията по кредите на програмата Програма за гарантиране на безлихвени
Коментари Харесай

Облекчават условията по кредите на останалите без работа в пандемията -

Облекчават се изискванията по кредите на програмата „ Програма за гарантиране на безлихвени заеми в отбрана на хора, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията от COVID-19 ”.

Правителството аргументира решението с предстоящ растеж на длъжниците, които в " къс времеви небосвод ще срещат усложнения при обслужването им ".

Какви са измененията?

Предлага се  оптималният период за издължаване на заемите по Програмата да се усили от 5 на 7 години. Друго изменение е обвързвано с регламентиране на опцията гратисният интервал по Програмата да се употребява на части и да не е привързан с редовността на заемите.

Отпада изискването за наложително даване на спомагателен (извън даваните от кредиторите общоприети срокове) едномесечен период за непринудено заплащане от страна на длъжниците, като банките се задължават да подхващат дейности по предварителна дължимост на заемите не по-рано от 90 дни и не по-късно от 180 дни от просрочие на периодическа вноска/респективно от настъпил крайния падеж.

Отпада и срокът от 60 дни сред предварителна дължимост и подаването на документи в съда като изискване за предявяване на заплащане на обезпечени суми по Програмата.

В рамковите условия по Програмата се вкарва текст, според който при гибел на правоимащо лице ББР може да контракти с комерсиалните банки облекчени условия за заплащане по гаранцията, респективно за събиране/отписване на вземанията по заемите по-късно.

Програмата, призната с решение на Министерския съвет, беше създадена като част от ограниченията, които държавното управление предприе за превъзмогване на икономическите последствия от разпространяването на COVID-19 и опазване на заетостта и икономическото богатство на хората, които работят в обстановка на внезапен спад в икономическата интензивност.

Продуктът бе ориентиран към поддръжка на физическите лица, наети по трудов контракт или самоосигуряващи се лица, които вследствие на пандемията и изключителното положение/извънредната епидемиологична конюнктура краткотрайно не могат да поставят труд.

Изпълнението на програмата се реализира с изключение на посредством присъединяване на комерсиалните банки в кредитирането на правоимащите лица, по този начин и в събирането на вземанията по заемите. „ Българска банка за развиване ” ЕАД (ББР) подсигурява абсолютно всички заеми, които комерсиалните банки отпускат при съблюдаване на изискванията на Програмата. Усвояването на безлихвени заеми по Програмата завърши през есента на 2021 година

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР